BEKLEN

a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány

 Immáron több, mint két éve folyik Túrkevén egy program, amelynek a célja az volt, hogy visszahozzuk a régi hagyományokat a tejtermelés területén. Bevalljuk őszintén sokkal könnyebb dologra számítottunk a program indulásának elején. Sorra olyan akadályokba ütköztünk amiről fogalmunk sem volt, de sikeresen megbirkóztunk mindegyikkel és mára odáig jutottunk, hogy hamarosan ténylegesen meg lehet nyitni az üzemcsarnokot.

 Akik jártak benne a felújítás előtti időkben, emlékezhetnek rá, hogy nemcsak kívülről, hanem belülről is eléggé katasztrofális helyzetek uralkodtak a helyszínen. A padlás félig beszakadva, a padló félig felszedve, az elavult eszközök porba fojtva vártak a szebb időkre.

A munkálatokat órákon keresztül lehetne sorolni, de a legfontosabbak a benti terek mai igényeknek megfelelő kialakítása volt. Csempe és járólap burkolatot kaptak a helyiségek, komplett villany- víz- és szennyvízszerelési munkálatokat végeztek el a kollégák. Új, a mai jogszabályoknak megfelelő helyiségeket alakítottunk ki, fehér- és fekete öltöző is létre lett hozva.

A régi nagy fogyasztású, kis hatékonyságú gépeket lecseréltük kisebb helyet foglaló, energiatakarékosabb, könnyen kezelhető eszközökre. Érkezett tejhűtő, tejpasztőrkád, amivel akár sajtot, akár joghurtot is elő lehet állítani. Tejszeparátorunk a tejszín különválasztásához, de van vajköpülőnk is. Tudunk palackozni tejet és ekként értékesíteni a vevőknek, de különböző sajtokat is préselhetünk.

Valójában egy, a mai követelményeknek teljesen megfelelő üzem jött létre a régi helyén ami már csak arra vár, hogy a szükséges engedélyek birtokában megkezdje a működését.