BEKLEN

a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány

Hírek

 Hazánk hagyományosan egy mezőgazdaságból élő ország. Persze az előző rendszer ezt szerette volna átalakítani iparivá, a trianoni békediktátum sem tett jót (a legjobb területeink elcsatolásával) a mezőgazdaságnak, de az egyik legnagyobb kárt a rendszerváltás utáni időszak okozta. Lehetne sorolni az okokat, feltenni a kérdéseket. Minden bizonnyal pár perc alatt akár százat is össze lehetne szedni, ugyanakkor a lényeg ebben a pillanatban nem ez hanem, hogy mi az ami megmaradt; mi az amivel kezdhetünk valamit; mi az, ami miatt újra jelentős szerepet kaphatnak Magyarországon a helyi termékek.

Bővebben: A helyi termékek jelentősége Magyarországon és Túrkevén

  Ajánlattételi felhívás konyhai eszközök beszerzésére
A Beklen Alapítvány ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére a felhívásban írtak szerint, és az abban foglalt feltételek figyelembevételével.

Bővebben: Ajánlattételi felhívás konyhai eszközök beszerzésére 

   Mára az emberek kezdik észrevenni, hogy a globalizált kereskedelmi struktúrán kívül is van lehetőség mindennapi élelmiszereink beszerzésére, például a helyi termelők piacán. Azonban itt sem minden arany, ami fénylik, mert elvárásokkal kell lennünk a helyi termelők irányába is.
  Mik lehetnek ezek az elvárások? Elsősorban a termék eredete. Piaci körülmények között megvan az a lehetőség, hogy személyes beszélgetésbe elegyedjünk az árusítóval, megtudhatjuk, honnan, milyen körülmények közül származik terméke, így bizonyosodva meg afelől, hogy nem a nagybani felturbózott árukat, hanem kiskerti, kétkezi munkából származó zöldséget, gyümölcsöt van módunkban megvásárolni.

Bővebben:  A helyi termelők garanciája: a kommunikáció

   A gyümölcsösök Túrkeve környékén is sokféle felhasználásnak örvendtek. Valamikor régen más szerepet szántak a településen élő emberek ezeknek a területeknek. Fontos volt maga a gyümölcs is, de más felhasználás is legalább ennyire lényeges volt. Ilyen volt például a gyümölcsösök kaszálóként való hasznosítása.
  Sajnos a jelenleg még meglévő kertek gazdái megöregedtek, a fiataloknak nem célja a művelésük, de még csak a fenntartásuk sem. Azt láthatjuk, hogy sokan igazából csak szabadulni akarnak a teherré vált kertektől, de az új földtörvény miatt ez még nehezebb lett, mint eddig bármikor (hiszen ugyanazok a szabályok érvényesek ezekre a sokszor pár száz négyzetméteres területekre, mint a sok hektáros szántóföldekre). Ez pedig ismét nem segíti elő a hasznosításukat.

Bővebben: A zártkerti gyümölcsök jelentősége Túrkevén