BEKLEN

a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány

Hírek

Minden évben március 22.-én emlékezünk meg a víz világnapjáról. Ugyan rendszeresen szóba kerül a vizeink állapota év közben is, ilyenkor mégis kicsit nagyobb figyelmet kapnak. Ez persze jó dolog, még akkor is, ha mindnyájan tudjuk, hogy ez az egy nap figyelem édes kevés erre a témára. Igazából az év összes napja is kevés lenne.

Bővebben: A Víz világnapja

  Valamikor nagyszüleink idejében még az volt a természetes, hogy nem használtak vegyszereket, nem ment csodaszámba, ha valaki természetes módon kívánta élelmiszereit előállítani. Szeretnék azoknak tanácsokat adni, akik esetleg még saját veteményeskertben termelik meg a család asztalára kerülő táplálékot, s mindenkit arra biztatni, hogy veteményezzen.

Bővebben: Kertészkedés bio módszererekkel 

Túrkeve határában a huszadik század elején még 12 holland típusú szélmalom működött.
Többségük az 1800-as évek utolsó évtizedeiben épült, mára hírmondónak csak a romos állapotban lévő Molnár-féle szélmalom maradt meg.
  A hajdanán négy 12 méteres mozgatható vitorlával rendelkező malom kedvező széljárás esetén egy nap alatt 40 mázsa lisztet és darát tudott készíteni. Alsó fekvő malomköve 14, felső forgó malomköve 18 mázsát nyomott.

Bővebben: Molnár-féle szélmalom 

 Érdekes, hogy a mindennapi életben az emberek nagy többsége nem foglalkozik olyan dolgokkal, amik a mindennapjainkat befolyásolják. Ha nem is a mai napokat, de a pár év vagy évtized múlva esedékes mindennapokat feltétlenül.

Bővebben: Egy kicsi változtatást!