BEKLEN

a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány

  Miután az elmúlt években egy erőteljesen növekedő tendencia volt felfedezhető a helyi termékek piacán. Ezt felismerve a Földművelésügyi Minisztérium is beállt a helyi termékek mögé és a 2015-ös évet a helyi termékek évének minősítette, ösztönözve ezzel is ezen termékkörök előállítását, fogyasztását.

 Az elmúlt időszakban nemcsak az előállítók száma növekedett, hanem szerencsére az ilyen termékeket értékesítő boltok, piacok is sorra nyíltak meg országszerte. Ennek nyilvánvaló előnyei mellett egyértelmű veszélyei is vannak. Ilyen veszély például a minőség romlása, a visszaélés az ebben az irányban adódó lehetőségekkel, ezért a Földművelésügyi Minisztérium és a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) több, a termelőket és a vásárlókat védő intézkedést is bevezet az elkövetkező időkben. Ilyen intézkedések az ország több pontján elérhető szakmai fórumok, vagy egy on-line tudásbázis, ugyanakkor egyre többször lehet majd számolni a NÉBIH kollégáinak a megjelenésére az értékesítő helyeken is.
 Időközben a termelőknek, fogyasztóknak, és a piacoknak létrehozott honlap (http://www.helyboljobb.hu) is megkezdte a működését. Ezen az oldalon információkat kaphatnak az őket érintő szakmai programokról, rendezvényekről, támogatási lehetőségekről. A Vevők tájékozódhatnak, hogy a környékükön merre találhatóak piacok, de a feltett kérdésekre szakértő is válaszol.
Szerencsére egyre több civil szervezet is foglalkozik a helyi termékek piacra jutásának, juttatásának lehetőségeivel. Túrkevén a Beklen Alapítvány bonyolít le egy programot a Svájci-Magyar együttműködés keretében, amely a régi tejcsarnok újra nyitását tűzte ki célul.