BEKLEN

a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány

Hírek

Túrkevei civil szervezetek egy csoportja egymással együttműködve, de mégis külön dolgozva alakítottak ki egy példaértékű helyi termékekkel foglalkozó komplexumot, amely képes lesz lefedni a helyi igényeket és még a szomszédos települések hiányzó mennyiségét is részben pótolni tudja majd tejtermékekből, gyógynövényekből és túrkevei termelők által gyártott termékekből. A témáról a Beklen Alapítvány munkatársát, Szász Bélát kérdeztük.

Bővebben: A túrkevei helyi termék komplexum kialakítása - Kistermelők lapja riport

Sokszor látjuk, hogy nagyon jó minőségű termékek előállításra képesek a kistelepülések lakói. Minden településen biztosan találunk olyan embereket akik pl. lekvárokat vagy sajtokat készítenek hosszú-hosszú ideje mégsem tudnak megélni ebből. Ebben persze benne van az is, hogy adott esetben nem tudnak előállítani olyan mennyiségben készterméket, hogy egész évben folyamatos bevételük tudjon lenni belőle, ugyanakkor kétségkívül az is probléma, hogy helyben szeretnék ezeket értékesíteni, pedig helyben sokkal kisebb a felvásárlópiac, mint a nagy városokban.

Bővebben: A vidéki termelők legnagyobb piaca – Budapest

 Immáron több, mint két éve folyik Túrkevén egy program, amelynek a célja az volt, hogy visszahozzuk a régi hagyományokat a tejtermelés területén. Bevalljuk őszintén sokkal könnyebb dologra számítottunk a program indulásának elején. Sorra olyan akadályokba ütköztünk amiről fogalmunk sem volt, de sikeresen megbirkóztunk mindegyikkel és mára odáig jutottunk, hogy hamarosan ténylegesen meg lehet nyitni az üzemcsarnokot.

Bővebben: A Beklen Alapítvány és a Svájci-Magyar együttműködési program eredményei

  Miután az elmúlt években egy erőteljesen növekedő tendencia volt felfedezhető a helyi termékek piacán. Ezt felismerve a Földművelésügyi Minisztérium is beállt a helyi termékek mögé és a 2015-ös évet a helyi termékek évének minősítette, ösztönözve ezzel is ezen termékkörök előállítását, fogyasztását.

Bővebben: 2015 – A helyi termék éve

  Sok szempontból ma a Túrkevét körülölelő zártkertek szerencsés helyzetben vannak, hiszen a félig-meddig gazdátlanságuk egyben meg is óvta őket sok károsító tényezőtől. Szerencsére az itt lévő fákat nem cserélték le „modern” fajtákra, így megmaradhattak azok a fák – amiket, ha sokszor nem is nevezhetünk tájfajtáknak – mindenesetre évtizedek, de akár évszázadok óta ezen a területen élnek és élelmet adnak a kevi embereknek. Ugyanakkor sok veszélyeztető tényező is befolyásolja fennmaradásukat. Láthatjuk, hogy mekkora területet irtottak ki (vagy csak egyszerűen nem telepítettek újra) a Bocskor-kertben és a Lógó-kertben. Nagy területek már felszántva várják a tavaszi vetést.

Bővebben: Túrkeve zártkertjeinek veszélyeztető tényezői