Bemutató gazdaság

Túrkeve állattartó hagyománya nagy múltra tekint vissza mind a szilaj, mind a félszilaj állattartásban, a pásztói-gyep mégis eltér ettől az ősi állattartási formától.
A pásztói-gyep az oktatóközponthoz tartozó gazdaság állattenyésztésének központi helye, amely biztosítja a lovagláshoz szükeéges lovakat, és bemutatáshoz szükséges egyéb állatokat az oktatóközpontnak, amellett, hogy állandó úticélja lovas, lovaskocsis, kerékpáros túráknak.
A pásztó gyepen kialakított természetvédelmi gazdaságunk alapját az egykori csordajárás határozta meg, hiszen a városhoz való közelsége erre kiválóan alkalmassá tette. Így míg a szilaj tartású, dús füvő Berettyó-zugokban egész évben kinn volt a jószág, míg a félszilaj tartású pusztákon Szent- György naptól Szent Mihály napig, addig Pásztón többségében a reggeli kihajtás és esti behajtás volt a jellemző.
Ez az állattartási mód egészen a tsz rendszer felbomlásáig meghatározó volt az itteni gyepek hasznosításában, és habár a dús füvű termékeny gyephozam érdekében a gyepművelést néha műtrágyával és öntözéssel intenzívebbé tették a szocialista éra alatt. Ennak ellenére értékes, ún. "Pannon- szikes" gyep maradt itt fenn, amit elsőként néhány helyi természetvédő jóvoltából a város nyilvánított helyileg védetté, majd az Európai Uniós csatlakozást követően ún. "Natura 2000"-es élőhellyé is vált.
A gyep ökoturisztikai jelentőségét mára az adja, hogy otthona és központja lett a Nimfea Természetvédelmi Egyesület gondnokságával létrejött "Túrkevei Tájrehabilitációs Térségfejlesztési Program"-nak, amelynek alapját a hagyományos legeltetéses állattartás képezi, és az ezzel történő természetvédelmi célú gyepkezelés.
Ennek köszönhetően több mint negyed évszázad után a gyep túlnyomó többségét újra legelő állattartás vette birtokába, mégpedig a természetvédő kezek - és szakmai támogatások - jóvoltából hazánkban védett, őshonos állományokból. A legeltetés alapját a racka juhok adják, amelyek felügyeletét kiváló vérvonalú pumi nemzetségek segítenek ellátni. A tanyát a kunok kutyája, a komondor őrzi. Az egyesület partnereinek köszönhetően a növekvő juhállományhoz kisebb magyar tarka szarvasmarha állomány párosul, és emellett egyre markánsabban van jelen az állattartás csúcsát jelentő lótartás. A lovak tekintetében két, a természetvédelem által máshol nem tenyésztett fajtára esett a választás, a huszárlónak tenyésztett arabs vérvonalú Shagya arabokra, és az angol telivér múltra visszatekintő mezőhegyesi félvérre, más nevén Furioso-North Starra. Ezek állományát egészíti ki a baromfi és a szamár.
A Pásztón lévő hodály állapota sajnos évről évre romlik, de a legeltetéssel hasznosított gyepterület mennyisége szerencsére növekszik, csak úgy, mint az ott tenyésztett fajták állománya.
Ezekből a fajtákból kerül ki mind a lovaglást, lovas kocsizást lehetővé tevő lóállomány az oktatóközpont területére, mind pedig bemutató gazdaságunk egyén állatállománya, amelyekből hamarosan a legkisebbeket célzó állatsimogató is kialakításra kerülhet reményeink szerint.
Az oktatóközpontba érkező vendégek tehát ennek köszönhetően vehetik igénybe lovaglási szolgáltatások sokaságát, de emellett kiváló lehetőséget teremt az állatgondozás egyéb pedagógiai célok megvalósítására is.
Erre példa a terveink szerint hamarosan beinduló lovas terapeauta szolgáltatás is, amivel szeretnénk megváltozott képességű embereknek is szolgáltatásokat nyújtani.
Terveink között számos új elem szerepel, így célszerű érdeklődni bővülő szolgáltatásinkról.
 

 

Az oktatóközpont múltja
Túrkeve környékén a térség természeti értékeinek bemutatását szolgálja az Erdőszél u. 1. szám alatt a Fekete István Oktatóközpont bemutatóterme, ami legkönnyebben az Ecsegi u. 22. sz. felől közelíthető meg.

tovább..

Szolgáltatások, programok
Oktatóközpontunk szolgáltatásai igyekeznek felöleni számos olyan területet,amellyel a központ sokrétű célkitűzései megvalósulhatnak.

tovább..

Természeti környezet
Túrkeve és a környező települések határában három táj találkozik: a Nagykunság, a Nagy-Sárrét és a Hortobágy.

tovább..

Bemutató gazdaság
Túrkeve állattartó hagyománya nagy múltra tekint vissza mind a szilaj, mind a félszilaj állattartásban, a pásztói-gyep mégis eltér ettől az ősi állattartási formától.

tovább..

Kapcsolat
Elérhetőségek és térkép.

tovább..

 
©2010 Balmoral&Dogfather
mortage calculator loan calculator debt consolidation loan mortage rates free credit report interest rates interest rates credit report bankrupcy loans debt consolidation free credit reports

  

 

loansmortage rates debt consolidationloansmortage rates bankrupcyloan calculatorcredit report debt consolidation loanloansmortage rates free credit reportsloan calculatorcredit report free credit reportloansmortage rates interest ratesloan calculatorcredit report loansmortage rates interest ratesloan calculatorcredit report mortage calculatorloan calculatorcredit report