Természeti környezet

Túrkeve és a környező települések határában három táj találkozik: a Nagykunság, a Nagy-Sárrét és a Hortobágy. Három jellegzetes alföldi táj, a saját hagyományaival, néprajzával, múltjával. Kanyargó folyóival sík pusztáival és áreterületek kísérő erdeivel.
A sajátos vidék az egykori kiterjedt mocsárvilág lecsapolásától kezdődően alakult emberkéz által formált tájjá, és alig egy emberöltő alatt változott át. A Tisza folyó hullámterében megmaradt ligeterdők, holtágak, a Hortobágy-Berettyó folyó ősi, szabályozatlan medre, a kiterjedt szikes puszták számos ritka természeti értéknek nyújtanak otthont.
Az oktatóközpont helyszíne, a Városkerti Véderdő maga "csak" helyi védett, de a környező puszták és árterek a Hortobágyi Nemzeti Park és Körös-Maros Nemzeti Park határterületei. Főként az utóbbi nemzeti park jelenléte a meghatározó, hiszen a hazánk hetedik nemzeti parkjaként több mint 50 ezer hektáron létrejött mozaikolt védett hálózatának legnagyobb törzsterülete több mint 13 ezer hektáron a város határánál terül el, a nemzeti park északi határát jelentve.
Itt él a túzok, Európa legnagyobb termetű röpképes madara, és hazán legnagyobb populációja maradt itt fenn. Az ugartyúk a szikes puszták ritka fészkelője,míg a nedvesebb réteken cankók, bíbicek, godák sokaságát láthatjuk és a nedvesebb években az impozáns gólyatöcs és gulipán is megjelenik. A pompás tollazatú szalakóta a füves élőhelyek szélein húzódó fasorok odaviba rakja fészkét, míg ugyanezen élőhelyek szakkafészkeit a megritkult állományú vércsék foglalják el. Az elegyes ártéri erdők puha- és kemény fa ligeteiben költenek színes sokasággal énekes madarak fajai, és hasonló élőhelyen alakult ki a Farkas-zugban a vegyes kisgémtelep bakcsók, kiskócsagok és szürke gémek állományaival. A nyílt vizeket a Berettyón csak úgy, mint a Malom-zug halastavain vöcskök valamint úszó és bukó récék sokasága lepi el, főként tavaszi vonulás és őszi gyülekezés idején. A segélyebb részeken gázlómadarak: gémek, kócsagok vadásznak, míg a nádasokban a pocgém és a rejtett életmódú bölömbika tanyázik.
A tél is izgalmas, hiszen a túzokok csapatba verődve jobban ragaszkodnak a táplálkozóterületekhez, és emellett sas fajok jelennek meg, nem egyszer kiváló alkalmat teremtve a fotósoknak. Csak ilyenkor láthatóak a nagy őrgébicsek, a fenyőrigók csapatai, és nagy ritkán hósármány és más alkalmai madárvendég is feltűnik.
Nyáridőben vízpartokon a virágkáka és sárga nőszirom virágpompája látható, a nyílt vízen tündérfátyol, békatutaj és a vízitök színes kavalkádja nyűgözi le a látogatót. A nyár végének közeledtével a pusztákat beborítja a sóvirág, és egy-egy gulyakút rejtekén megbújik a titokzatos gímpáfrány.
Térségünk varázslatos és egyedülálló természeti jelensége a nyári tiszavirágzás, melyet a Tisza folyó páratlan szépségű partján, ritkán a Hortobágy-Berettyó folyó néhány szakaszán is megcsodálhatunk. A folyó e mellett is számtalan érdekességet gazdag halfaunája, szitakötőkkel bővelkedő vízpartok igazi kikapcsolódást jelenthetnek a vándornak.
Az oktatóközpontot rejtő kis erdőcskét ölelő puszták számtalan látnivalót és érdekességet tartogatnak minden természetkedvelőnek, az alföldi táj kiváló kérékpározási lehetőséggel, a Hortobágy-Berettyó kenuzási lehetőséggel várja az idelátogatókat. Az amatőr természetbúvárok szakavatott vezetőkkel járhatnak a nemzeti parkokat övező védett területeken, míg azon kívül számtalan lehetőség nyílik a horgászoknak, vadászoknak egyaránt.
 

 

Az oktatóközpont múltja
Túrkeve környékén a térség természeti értékeinek bemutatását szolgálja az Erdőszél u. 1. szám alatt a Fekete István Oktatóközpont bemutatóterme, ami legkönnyebben az Ecsegi u. 22. sz. felől közelíthető meg.

tovább..

Szolgáltatások, programok
Oktatóközpontunk szolgáltatásai igyekeznek felöleni számos olyan területet,amellyel a központ sokrétű célkitűzései megvalósulhatnak.

tovább..

Természeti környezet
Túrkeve és a környező települések határában három táj találkozik: a Nagykunság, a Nagy-Sárrét és a Hortobágy.

tovább..

Bemutató gazdaság
Túrkeve állattartó hagyománya nagy múltra tekint vissza mind a szilaj, mind a félszilaj állattartásban, a pásztói-gyep mégis eltér ettől az ősi állattartási formától.

tovább..

Kapcsolat
Elérhetőségek és térkép.

tovább..

 
©2010 Balmoral&Dogfather
mortage calculator loan calculator debt consolidation loan mortage rates free credit report interest rates interest rates credit report bankrupcy loans debt consolidation free credit reports

  

 

loansmortage rates debt consolidationloansmortage rates bankrupcyloan calculatorcredit report debt consolidation loanloansmortage rates free credit reportsloan calculatorcredit report free credit reportloansmortage rates interest ratesloan calculatorcredit report loansmortage rates interest ratesloan calculatorcredit report mortage calculatorloan calculatorcredit report