Az oktatóközpont múltja

Túrkeve környékén a térség természeti értékeinek bemutatását szolgálja az Erdőszél u. 1. szám alatt a Fekete István Oktatóközpont bemutatóterme, ami legkönnyebben az Ecsegi u. 22. sz. felől közelíthető meg. Az oktatóközpontban megismerhetők Túrkeve és közvetlen környékének természeti értékei, illetve a látogatók előzetes egyeztetéssel szakvezető segítségével kirándulásokat is tehetnek a Hortobágy-Berettyó partján vagy a közeli pusztákon. A oktatóközpontban lehetőség van lovaskocsis vagy lovastúrákra, de kerékpárral és gyalogosan is kiváló túralehetőségek kínálkoznak. Aki közvetlenül a vizek élővilágával kíván megismerkedni, kenutúrán is részt vehet.
Az oktatóközpont azonban nem csupán mint bemutatóhely és információs bázis fontos jelentőségű, de itt lehet igényelni a kevi Molnár-féle szélmalom megtekintését is, illetve itt kerülnek megrendezésre erdei iskolák és ifjúsági táborok is.
Az oktatóközpontnak otthont adó "Városkert" az önkormányzat tulajdonában álló parkerdő, ami évek óta helyi védettséget élvez. Az erdő gondnoki feladatait ellátó természetvédelmi egyesületek jóvoltából az erdőben mára már nem csak ismeretterjesztő tanösvény segíti az eligazodást és az erdő élővilágának megismerését, hanem ott kényelmes padok, és kisgyermekek számára kikapcsolódást nyújtó erdei mozgáskultúra fejlesztő játszópark is rendelkezésre áll.
Az erdőben a csendes túrázó megfigyelheti a zsákmányra éhes karvaly vadászatát, találkozhat fekete harkállyal és zöldküllővel egyaránt, de jó hallással szerencsével, jó megfigyelőkészséggel fülemüléket, mezei poszátákat, barátkákat is láthatunk-hallhatunk a sok cinke és erdei pinty mellett.
Vörösbegyek, füzikék mellett az erdő kedves élőhelye levelibékák sokaságának és vízisiklóknak is.
Az oktatóközpont mellett pár perc gyalogútra található a malom-zugi Kis-Berettyó, ami a Villogótól kezdve az első levágott Berettyó-kanyar, illetve Ecseg felé a Lógó kert, ami egyike Túrkeve "zárt" gyümölcsös kertjeinek, ahol hagyományos tájfajta gyömölcsösök maradéka is található. .
Az oktatóközpont múltja 1995-ig nyúlik vissza, amikor az "Európai Természetvédelem Éve" kapcsán a kis elhanyagolt erdőt a helyi kis zöld szervezet, a Herman Ottó Természetvédő Kör (HOTEK) "örökbe fogadta". Az erdőtisztítás, erdészeti beavatkozások után 1996-ban születtek meg az első tervei egy kis madárgyűrűző központnak, amely 1997-re kiegészült általában oktató tevékenységi célzatú fejlesztési elképzelésekkel is. Az akkori környezetvédelmi forrásokból (KKA) jelképes kis összegek elnyerésével megkezdődött az erdő körbe kerítése, majd a sátras táborozást segítő tisztasági blokk kialakítás. nem sokkal ezután a földbe ásott lyuk helyén elkészült a majdani épület szigetelésvédő fala - majd éveken keresztül állt ott nem kis találgatást okozva a helyi lakosok körében, hogy mi is lesz ott. A HOTEK mellett az országos Nimfea Egyesület is csatlakozott az álomhoz, és pályázatkészítési tevékenységgel segítette az első épület megszületését. .
Végre 2003-ben került elnyerésre az a pályázat, ami az oktató épület túlnyomó többségének felépülését lehetővé tette, majd azóta minden évben bővül, gazdagodik az intézmény.
Elsőként az ifjúsági szállásnak helyet adó ingatlan került megvásárlásra, majd egy alapítványi segítséggel hitelből a gazdaságnak otthont adó ingatlan, amelyen hamarosan elkezdődtek az istálló építési munkálatok is. Végül 2009-ben kerül megvásárlásra az utolsó nagy fejlesztési terület, ami majd hivatott lesz helyszínt adni a szállásépületnek.
 

 

Az oktatóközpont múltja
Túrkeve környékén a térség természeti értékeinek bemutatását szolgálja az Erdőszél u. 1. szám alatt a Fekete István Oktatóközpont bemutatóterme, ami legkönnyebben az Ecsegi u. 22. sz. felől közelíthető meg.

tovább..

Szolgáltatások, programok
Oktatóközpontunk szolgáltatásai igyekeznek felöleni számos olyan területet,amellyel a központ sokrétű célkitűzései megvalósulhatnak.

tovább..

Természeti környezet
Túrkeve és a környező települések határában három táj találkozik: a Nagykunság, a Nagy-Sárrét és a Hortobágy.

tovább..

Bemutató gazdaság
Túrkeve állattartó hagyománya nagy múltra tekint vissza mind a szilaj, mind a félszilaj állattartásban, a pásztói-gyep mégis eltér ettől az ősi állattartási formától.

tovább..

Kapcsolat
Elérhetőségek és térkép.

tovább..

 
©2010 Balmoral&Dogfather
mortage calculator loan calculator debt consolidation loan mortage rates free credit report interest rates interest rates credit report bankrupcy loans debt consolidation free credit reports

  

 

loansmortage rates debt consolidationloansmortage rates bankrupcyloan calculatorcredit report debt consolidation loanloansmortage rates free credit reportsloan calculatorcredit report free credit reportloansmortage rates interest ratesloan calculatorcredit report loansmortage rates interest ratesloan calculatorcredit report mortage calculatorloan calculatorcredit report