Általában az eljárásokról

  2005-ben kezdtük meg természetvédelmi jogi érdekérvényesítési tevékenységeinket. Azóta számunkra nyilvánvalóvá vált, hogy többnyire a természetvédelmi hatóságok legfőképpen arra igyekeznek koncentrálni erőfeszítéseiket, hogy valamilyen formában megállapítsák illetékességünek, vagy hatáskörünek hiányát.
Ha véletlenül tagadhatatlanul illetékes, és hatásköre is van (pl. egy már folyó eljárásban), abban az esetben az ügyfél jogainkat fogják megkérdőjelezni.
  Alapítványunk és a programban partner Nimfea Természetvédelmi Egyesület az első 20 természetvédelmi eljárásból 14 esetben tapasztalta, hogy a hatóság megpróbált kitérni az eljárás alól, vagy egyszerűen beadványunkat elutasította ügyféli jogállás megtagadásával. Ezt a hatóságok akár minden további nélkül megismétlik, és egymás után – akár bírósági felülvizsgálatban már számunkra kedvező döntésű korábbi tapasztalat esetén is – újból és újból eljátsszák.

Tanács:
semmilyen körülmények között ne tágítsunk. Egy érintőelegesen környezetvédelmi ügyben ügyfél jogokkal élhetünk, ha szerveztünk működési területe fedi az érintett terület és alapszabályunkban a környezet- vagy természetvédelem jelen van. Ne adjuk fel! Minden további nélkül éljünk „fellebbezéssel”, forduljunk ügyészséghez (a Ket. 120. szakaszára hivatkozva kérhetünk óvást), vagy fordulhatunk a másodfokú szervhez intézkedést kérve, de ne hagyjuk magunkat lerázni, mert az biztos, hogy azt a legtöbb hatóság megpróbálja!

Adathozzáférés